sâmbătă, iulie 17, 2010

Arhitecturi colaterale

Încă din timpul cursurilor Dl. Augustin Ioan despre noi tendinţe în arhitectură, mi s-au părut suspecte aceste noi direcţii - arhitectura parametrică, arhitectura şi diverse alte ştiinţe sau arte. Ok, nu am nimic împotriva noilor căutari atăta timp cât au un rezultat clar şi bine integrat în produsul de arhitectură însă...

Să exemplific. La nivel de masterplan unii studenţi întrebuinţează algoritmul celulelor Voronoi pentru a descoperi şi trasa diverse legături, uneori chiar şi trame stradale "intesesante". Cum sunt aceste exerciţii utile? Cum poate cineva trasa o tramă stradală folosind Voronoi şi să şi o creadă plauzibilă?! Da este un produs organic DAR asemenea pattern nu se regăseşte produs de mâna omului, ci doar aşa organic, natural.

Sunt de asemenea de acord cu asemănarea oraşului cu un sistem. Dar de aici până a scrie poezii, metafore despre oraşul ce dispare este cale lungă. Oraşul este un sistem pentru că are la baza funcţionării o serie de mecanisme nu pentru că este un produs organic, natural.

O altă direcţie actuală dusă la exteme (în general sunt contra extremelor în orice direcţie) este cea de green, ecologic. Şi urmăreşte o simbioză bizară între oraş şi fermă. De la acoperişurile verzi până la acoperişurile verzi pe care ne creştem varza, morcovii şi roşiile organice nu este decât un pas. Ceea ce vrea această direcţie (misiunea ei) nu este alta decât să rezolve o problemă umanitară - lipsa de hrană datorată ocupării terenurilor agricole de dezvoltarea urbană - prin ecologie. Din punctul meu de vedere este un act terorist la adresa arhitecturii. Este ca şi cu arhitectura ar fi fost deturnată de o organizaţie ecologistă-umanitară şi pusă să-şi spăşească păcatele amprentei de carbon ridicate, global prin acomodarea în spaţiile publice, deschise ale sale (deşi uneori şi interioarele sunt vizate pe post de sere) a unor crescătorii verzi.

Pe lângă problema de principiu. Ce naiba are arhitectura de aface cu această nouă ramură a agriculturii urbane? Urmează şi problemele tehnice. Cum şi mai exact ce o să se poată creşte pe acoperişurile alea verzi? În ce condiţii? Ce instalaţii vor avea nevoie să fie proiectate, instalate în clădirile suport pentru a putea să funcţioneze sistemul? Dar rămâne şi întrebarea DE CE ar trebui arhitectul să se ocupe şi de aşa ceva?! Da, există ramura peisagistică a arhitecturii ÎNSĂ aici nu-i vorba de estetic, este vorba despre o problemă umanitară şi mai gravă, şi mai importantă - de unde, judec eu, arhitectul este invitat pentru a doua oară să devină Salvatorul omenirii, capabil să rezolve prin intervenţii minore problemele sociale (şi acum foametea ). Să ne aduce aminte cum s-a terminat ultimul vis al arhitectului de semizeu ce poate să rezolve probleme sociale şi economice după bunul plac? Mişcarea Modernă, problema locativă, unitatea de locuit, Le Corbusier? Când greşeşti atât de mult în înţelegerea mecanismelor sociale este poate mai bine să stai în banca ta şi să nu fi deturnat de salvarea omenirii.

Al doilea exemplu este cel al arhitecturii virtuale, cea care deşi există ca reprezentare nu există fizic. Recent filmul lui Nolan Inception, speculează şi această nişă. Arhitecturi virtuale în jocuri, filme s-au mai văzut însă nu şi arhitecţi de vise. Poate termenul este greşit folosit în film - poate nu de un arhitect aveau nevoie ci de un designer pentru că: a) legile fizicii după cum s-a văzut pot fi manipulate de unde o groază de probleme instant rezolvate. Spre exemplu materiale care nu există utilizate, construcţii infinit de înalte şi multe altele dintre cele mai puţin bizare şi bătătoare la ochi, poate o acceleraţi gravitaţională selectivă? b)totul se construieşte din nimic. Nu tu implicaţii financiare, nu tu şantier, nu tu aprobări de construcţie, nu tu reglementări urbane. Dar mai ales nu tu critici şi nu tu utilizatori direcţi sau funcţiune a construcţiei pentru că totul este o scenografie, creată pentru o singură utilizare (sau un număr redus de utilizări). De ce ar fi nevoie de un arhitect şi nu de un designer? Răspunsul este pentru o mai mare notă de realism pentru că arhitectul ştie o clădire pe care o construieşte el de la fundaţie la părţile sale ascunse. Ei bine dar atunci cum explicăm replica Ariadnei din film: Cum aş putea eu să-mi imaginez totul până la cel mai mic detaliu deodată? Răspunsul lui Cobb e un pic contradictoriu. Imaginezi până la un punct şi apoi de acolo urmează descoperirea clădirii care se construieşte singură. Oare? Atunci chiar nu cred că este nevoie de un arhitect, ci de un bun tehnician cu un bagaj de cunoştinţe vizuale serios şi apoi clădirea se ridică de una singură. Ce facil nu?

Cel de-al treilea exemplu de arhitectură colaterală este proiectarea parametrică, menţionând că mă refer la acea ramură ce se ocupă cu formele complexe, parametrice generate prin algoritmi în 3d în programe de genul grasshopper sau doar Rhino. Sunt de acord cu această căutare formală pe planul designului, când vine vorba de integrarea ei în arhitectura propriuzisă am unele reţineri.

Toată lumea s-a plictisit de cum arată arhitectura actual, profesioniştii caută look-ul secolului XXI şi unii sunt chiar convinşi că acest look v-a veni din direcţia designului parametric. Care-i faza cu acest design parametric, arhitectul creează un script pentru un software grafic 3d şi acest script generează o formă care mulţi o consideră organică mult mai aproape de natură decât cele tradiţionale. Forma deşi pare haotică la întâmplare este foarte raţional justificată de sacrul cod sursă! Să recapitulăm contradicţiile: 1) arhitectul devine designer prin mijlocirea programării, scripting-ului (şi ce bine ne stă fuzionând nobila meserie de scriitor de destine computerizat cu cea de arhitect!) 2) formele produse de o maşină prin intermediul unui software ce ne rulează scriptul ies organice, naturale în aparenţă 3) formele deşi sunt haotice şi organice au o logică ascunsă, cea a algoritmului, pentru că algoritmii sunt întotdeauna logici şi raţionali.

Alte mici probleme legate de acceptarea de către utilizatorii finali ai lor. Formele de acest tip au fost folosite cu succes în proiectarea de pavilioane, unde esteticul primează funcţionalului însă mă întreb, cum pot ele să-şi găsească aplicabilitatea în rândul clădirilor cu funcţiune. Or fi ele naturale şi interesante însă sunt total extraterestre când vine vorba de cladiri, spatii interioare cu o anume destinaţie. Oamenii nu o să le accepte prea curând doar pentru că sunt cool ca experimente, ele nu seamănă deloc cu construcţiile tradiţionale şi atunci, e cam greu să numeşti clădire ceva care nu ţi se încadrează în dicţionarul personal ilustrat la aşa ceva. Până acum singurele construcţii cu asemenea forme sunt cele foarte mari (vezi Koolhaas şi biggness) pentru că, fiind şi normal, este sunt nişte odităţi tocmai prin scară iar tocmai datorită scării li se pretează anumite forme. Alt spectru în care această direcţie este speculată este cel al designului de interior unde lucrurile pot să fie desprinse din Odiseea spaţială 2010 fără prea multe probleme.

Concluzia acestui post e simplă şi decurge firesc. Arhitectului, căruia în sec XIX i-au fost luate anumite atribuţii de către ingineri se simte lezat şi sărăcit, drept care încearcă, la fel cu a încercat şi Le Corbusier cu latura social,ă să-şi găsească o nouă nişă să fie ce era în antichitate. De aceea încearcă a îngloba: fie ecologia-agricultura, latura social-umanitară, fie programarea, scripting-ul transformând o unealtă tehnică într-un partener de lucru. Cum şi în ce măsură aceste direcţii vor fi integrate în larga profesiune a arhitecturii rămâne de văzut.

Read More......

vineri, iulie 16, 2010

Administrative

Se pare că acest blog va învia in lumina finalizării proiectului de diplomă şi după cum puteţi vedea CU DIACRITICE. Încerc să mă obişnuiesc să scriu din nou utilizându-le.

Am decis să înfiinţez 3 categorii de posturi(vor fi uşor de regăsit la tag-uri/etichete) :
+ editorial - unde o să bat cu convingere câmpii pe diferite subiecte de mai mic sau mai mare interes.
+ pictorial - unde o să postez poze (un fel de copil al tag-ului eye-candy) împreună cu unele comentarii pe baza lor.
+ personal - unde o să bat la cap pe toată lumea cu proiecte personale, adevăruri care dor, etc-uri domestice.

În rest tag-urile vechi o să rămână în folosinţă după cum se adaptează situaţiei.

Read More......

joi, iulie 15, 2010

Despre diploma din nou

Pentru ca nu puteam sa nu fac un brainstorming la ceva atat de absurd care functioneaza de generatii doar prin miracolul divin.

Mituri
+ Proiectul de diploma se lucreaza de unul singur.
Da. Poate in visele frumoase ale studentilor silitori. Ok, poate exista acei 1% carora le iese treaba, insa mie care ma pot mandri fara falsa modestie cu o organizare perfecta si traditia lucrului din timp nu prea mi-a iesit.
+ Proiectul de diploma se face in ultimele 2 saptamani dinaintea predarii planselor.
Mda. Nu prea merge nici aceasta abordare. Cei care au facut-o ori au sfeclit-o ori au avut nevoie de ajutor urgent.
+ Machetele trebuie sa arate impecabil de aceea daca nu te stii bun la machetare mai bine gaseste pe altul sa ti-o faca.
Sabie cu doua taisuri. Merge doar daca persoana e de incredere si ai mai lucrat cu ea. Altfel se numeste risc si bani aruncati de pomana pe macheta. Multi au avut surprize cu machetarea anul asta.
+ Nimeni nu se uita la detalii de aceea poti doar sa le copiezi si cam atat.
Ei bine, anul asta s-au uitat si la detalii. Strainii ce-i drept, si doar la unele comisii. Oricum pentru a nu avea surprize neplacute recomand sa va uitati pe detalii si sa le intelegeti chiar daca le-ati copiat.
+ Comisiile din vara sunt mai blande/ca lumea decat cele din iarna.
Buuulshit. Oricum anul asta face exceptie. Nu stiu daca e vreo diferenta notabila daca dai in vara sau in iarna, cam tot acelasi drac este.
+ Multe planse=multa munca de apreciat
Mda, tinand cont ca unora dintre noi le lipsesc aptitudinile de esentializare si concizia, multe planse sunt doar...multe, scumpe, greu de lipit si muuuulte. Oricum dintre aceste multe planse nu vei avea timp sa prezinti decat 5%
+ Plotam pe hartie foto ca dau bine.
Argumentul merge bine pana la costuri. Multe planse sunt scumpe. Vei da pe plansele acestui proiect pe masura importantei diplomei.
+ Plotam pe formate mari ca sunt mai usor de lipit si pentru ca nu-mi incape X piesa altfel.
Am facut prostia sa plotez pe un format criminal 2xA0 unde A0-urile sunt landscape, deci 800x2300mm. Am injurat cand a trebuit sa le fac sul. Am injurat si cand a trebuit sa le pun pe panou si cand a trebuit sa le dau jos. Da, celebra piesa X care nu intra si nu intra a intrat in acest format dar cu ce pret. Sugerez unde este posibil A1. Asa nu va veti speria la vederea dimensiunilor planselor de A0 si multiplii. Si in definitiv cine e vinovat ca piesa X nu intra pe format la scara respectiva? Bineinteles ca proiectul. Faceti, deci, proiecte mai mici.

Sugestii.
Proiectul de diploma in prezent evalueaza doar capacitatile financiare si manageriale ale studentului. Nu glumesc - daca ai bani poti sa-ti angajezi o mica armata de "negrisori" sa-ti lucreze proiectul pentru tine. Si aici e o intreaga industrie. Studentii de anii 4-5 ar face orice pentru un ban in plus, mai ales acum cand nu prea mai ploua cu job-uri. Nici nu trebuie sa disperi daca n-ai idee. Majoritatea indrumatorilor adusi in pragul exasperarii de tine iti vor da o solutie mai de doamne-ajuta. De aici in colo trebuie sa te ocupi de ea.

Ce-ar fi daca diploma s-ar da oficial in echipa? Oricum se lucreaza 80-90% in echipe iar terte job-uri sunt externalizate -cum ar fi machetatul, 3d-ul si randarile. Si pentru a face lucrurile mai interesante sa se aleaga oameni din randul studentilor din anii mai mici. Studentii obtin experienta (vad ce-i asteapta si pe ei), ajuta la teamworking si cunosterea oamenilor noi. Plus daca treaba cu echipele este oficiala studentii sau colaboratorii sa fie pusi si ei la cartus, si sa poata sa treaca aceasta experienta in CV. Interesant? Poate. Dar sa vedem ce ar implica pe parte de birocratie sistemul.

+ Un fel de sesiune de "angajari". O perioada in care pe un panou/avizier/site/ blog/forum/group/whatever candidatii din acel an la diplome sa prezinte tema proiectului cat mai concis plus alte date privind proiectul, poate si caietul de prediploma, urmand ca doritorii sa se inscrie la acel proiect drept colaboratori. In mod firesc unele proiectele vor atrage mai multi doritori. Selectia se va face de candidat (da, o treaba in plus dar are si avantajele ei.). Este un fel de open bursa care are ca scop pentru doritori urmatoarele: experienta , vezi first hand cum este diploma, dai o mana de ajutor unui cunoscut , pentru ca in general cunoscutii se ajuta intre ei, ajungi si tu trecut in cartusul de proiect, primesti un credit in plus ( ar fi fain daca s-ar putea da macar acest mic bonus din partea scolii, desi ma indoiesc), recompense materiale daca se specifica acest lucru din partea candidatului ( of course negociabile in functie de munca prestata.)
+ Un numar finit maxim de asistenti per proiect. Acestia odata selectati sa completeze o fisa atasata hartogaraiei birocratice a proiectului de diploma, cu numele si grupa de unde sunt. Nu ar trebui sa serveasca la mare lucru - doar la evidenta si la linistea sufleteasca a secretarelor si POATE daca li se da vreun credit in plus pentru asistenta respectiva.
+ O data limita pentru completarea respectivei liste de asistenti
+ Profii indrumatori NU au ce comenta sau interactiona cu asistentii iar candidatul NU poate sa delege in cadrul asistentilor corecturile de diploma. (reversul ar trebuie sa fie valabil dar nu este)
+ Asistentii apar in cartusul de diploma de pe planse, proiectul fiind redactat de o echipa cu un sef - care este candidatul
+ Nota o primeste candidatul, echipa ramane doar cu eventualul credit si cu faima/esecul.

Nu-i chiar asa de greu, nu?
Avantajele pentru sistem in general (adica din punctul de vedere al scolii)
+ o mai mare transparenta a sistemului de diploma pentru cei din anii 4-5. Implicarea lor asigura de altfel interactiunea dintre anii care pana la introducerea cursurilor optionale acum 1 an nu prea exista.
+ experienta lucrului in echipa - ajuta enorm. Poate doar pentru asta ar trebui ca sistemul sa fie pus in aplicare.
+ legalizarea/oficializarea unor servicii oferite acum underground.
+ un sistem de absolvire care sa evalueaze ceva mai mult decat evalueaza acum. Un sistem complex pe care putine facultati il au in lume.

Dezavantaje:
+birocratie, hartogaraie in plus, multe dar multe probleme ce pot aparea din alegerile nepotrivite ale candidatilor, si din asteptarile inselate ale asistentilor.

Ce-ar fi daca s-ar organiza o singura comisie centrala pentru evaluarea diplomelor? Cu mai multi membrii, iar prezentarile sa dureze cam o luna cu mai putin de 5 oameni pe zi la prezentat. Probabil ca ar fi criminal dar barem ar fi mai transparent si mai unitar. S-ar putea realiza? O, Doamne-fereste! NU pentru ca prea multi ar dori sa fie capo-di-capi, sefi de comisie.

End of brainstorm.

Read More......

duminică, iulie 11, 2010

Dupa sase ani

...am terminat facultatea de Arhitectura Ion Mincu. Finalul nu a fost stralucit - de altfel mi-a lasat un gust amar care s-ar rezuma incisiv in "sase luni si mai bine de stress si batut capul pentru un 7.56" Da. atat am luat in diploma. O nota de care nu sunt mandra si pentru care am avut o mica cadere nervoasa imediat dupa aflarea rezultatelor.

Dar subiectul postului nu este "ce am facut la diploma" (subiect care ar merita cam 2 posturi intregi numai pentru a relata aventurile acestei absolviri) ci cum este DUPA si in cateva chestii bizare pe care facultatea de arhitectura le practica.

Spre exemplu, dupa sase ani in care ni se inoculeaza ca arhitectii sunt o specie diferita, ca avem o meserie nobila si ca suntem un ORDIN, grup select/etc - nu avem o ceremonie de absolvire ca la carte. Adica cu toata promotia (fericitii cei care au trecut diploma in sesiunea asta) cu un mic discurs de terminare din partea conducerii etc. E bizar pentru ca Ordinul Arhitectilor are o traditie in a tine si publica liste si tablouri (aici fac referire la perioada interbelica) cu arhitectii practicanti pe filiale. Dar se pare ca scoala noastra nu are asa ceva - o amintire,ceva care sa ne ramana si cu care sa mergem mai departe in viitoarea cariera profesionala. Ce insemnatatea are aceasta lipsa totala de spirit de comunitate, de casta? Este simplu de citit mesajul. "Fiecare pentru el!". Si din nou este si mai bizar pentru ca arhitectii in general lucreaza in colective/grupuri si foarte rar si pentru proiecte de mica anvergura, singuri. Propovaduiesc spiritul de echipa dar valorifica individualismul. Si aceasta nu ar fi decat una din contradictiile scolii de arhitectura.

Dupa sase ani in care ti se cultiva spiritul competitiv, caci tu trebuie ca arhitect sa-ti cresti ego-ul, sa fi mare si tare, si sa te impui in fata tuturor (valabil si ca persoana dar si ca proiecte in fata existentului sau a altor proiecte), sa ajungi sa ti se reproseze lipsa de modestie de la o persoana plina de aroganta si mandrie - un arhitect. Da, este unul din paradoxurile, hilare ale diplomei mele. Sau poate este vorba de o scindare de mentalitate care inca nu a ajuns in scoala. Arhitectura umila, cu respect si veneratie pentru existent. Astept sa o vad si pe asta.

Dupa sase ani in care am urmarit cum monumente arhitecturale si istorice sunt vandalizate, lasate prada distrugerii sau chiar demolate cu acte in regula sa primesc drept repros ca proiectul meu aduce un deserviciu monumentului (nn. ruina piciorului de pod al lui Traian) pentru ca genereaza prea mult trafic si ar fi mai bine sa nu fie pus sub un reflector asa de puternic. As vrea sincer sa mi se arate cazurile a catorva monumente istorice de valoarea acestuia care au avut de suferit in Romania din cauza supraexpunerii turistice. Da, in strainatate exista acest fenomen, la noi nu, pentru ca noi suntem inca in era nepasarii si neglijentei.

Dupa sase ani, si o indrumare de diploma in care toata lumea este impinsa de o reglementare stupida - as zice eu, sa aleaga si dezvolte proiecte monstru de zeci si sute de mii de metrii patrati (ma refer la acei minim 2500mp) sa ti se reproseze ca proiectul este prea mare, ca dezvoltare si ca suprafata. Este suprarealist de-a dreptul ca proful indrumator sa incerce sa-ti mareasca atat importanta cat si suprafata construita desfasurata a proiectului iar cei din comisie sa critice tocmai acest aspect. Si aici nu luam in considerare gradul de dificultate al proiectului. Un proiect de magnitudinea unui terminal de aeroport in practica curenta NU se face solo. De ce s-ar face la diploma un asemenea exercitiu? Un raspuns ar fi pentru a dovedi abilitatile studentului. Unii aleg asemenea proiecte in necunostinta de cauza pe principiul "complex=complicat=>daca il rezolv sunt cel mai tare. " Si ajung sa nu poata duce la bun sfarsit un asemenea monstru de proiect, cel putin pana la stadiul pe care-l cere diploma. Poate o solutie ar fi acceptarea de proiecte/teme de proiecte la diploma si la limita inferioara a celor 2500mp indiferent de subiect atat timp cat sunt dotari publice si nu fac parte exclusiv din segmentul locuirii. Cateodata mai putin inseamna mai mult.

Dupa sase ani inca putini sunt arhitectii care accepta diplomele de arhitectura pe teme de restaurare exclusiv. Unii dintre ei cred ca restaurarea si reabilitarea cladirilor existente cade in competenta arhitecturii de interior si implicit o diploma pe acest subiect abordata de un student la arhitectura si nu la interior este o greseala. Este si mai greu de crezut acest lucru in conditiile in care din 2008 scoala de arhitectura a deschis o sectie de restaurarea la Sibiu iar numeroase proiecte de atelier din anii4 si 5 incurajeaza alegerea unor teme de reconversii, reabilitari, situri cu personalitate, contextuale, zone urbane de reabilitat. Nu cumva se ascunde aici un alt paradox?

Dupa sase ani rare sunt diplomele care se dau in echipa. O intrebare fireasca ar fi de ce, pentru ca complexitatea unora din proiectele abordate ar justifica lucrul in echipa. Nu pot sa raspund la aceasta intrebare. Presupun insa ca este vorba de o problema de notare si de birocratie. Cum evaluezi si notezi contributia membrilor echipei?

Si acestea sunt doar cateva din paradoxurile scolii de arhitectura, vazute mai clar dupa 6 ani incheiati

Read More......