Cuprins
Pentru aceasta editie avem:
poze (proaspat downloadate de pe noua camera - bineinteles de arhitectura),
desene - mai deloc vectorizate dar in schimb am un making of la pagina o pagina de Bd pentru ca cei mai putin stiutori sa inteleaga ce presupune acest lucru. Din pacate nu adaugam mostre de storyline pt BookChasers pentru ca sunt inca in lucru adica se modifica mult mai repede decat desenez eu.
Making ouf Bd BookChasers:
Totul incepe cu un caiet A5 pe care fac layout-ul fiecarei pagini si script-ul, apoi se trece la elaborarea pe rand a desenelor pe A4 in creion. Se pot lucra si la A3 daca sunt necesare niste perspective mai mari dar trebuie avut in minte formatul final care trebuie sa fie cat de cat scanabil.
Apoi dupa ce se aduna un morman de foi A4 si de alte dimensiuni mai neconventionale se trece la transpunerea lor pe formatul final (Legal: 14''x8.5'' - lucrez in inchi din cauza stocului de foi disponibile) Hartia plansei finale este hartie Bristol de 260g/m3 mata. La noi se gaseste la blocuri de A3 dar este lucioasa ( de aceea lucrez eu in inchi). Gramajul si porii hartiei sunt dupa mine esentiali. Iti trebuie pori mici pentru creion si tus dar si gramaj mare ca sa nu ti se increteasca hartia cand dai la greu cu pensula.
Alte chestii tehnice: Transfer desenele de pe A4 pe planse pe o masa de lumina (se gasesc planuri pe net cum se face una) care s-a dovedit esentiala cu mai multe ocazii de aceea tolerez marimea ei. (A2)
Dupa episodul cu masa de lumina se trece la ultimele retusuri in creion si apoi la tras in tus.
Tehnica: Pentru cladiri rapidograful sau liner-ul negru de ce dimensiuni este necesar (0,2-0,5); pentru personaje penita subtire, pentru umbre, retusuri sau zone negre pensula. Teoretic ca sa iasa perfect se lucreaza in tus dar...eu lucrez in cerneala neagra pentru ca nu imi distruge definitiv pensulele si penita.
Trasul in tus (inking) este cea mai delicata operatiune si cea mai devoratoare de timp. 2 planse mi-au luat 6 ore, adica m-a apucat noapte lucrand la ele ( hmm seamana cu proiectele din anul 1 dar astea sunt cu mult mai amuzante!)
La final se scaneaza la rezolutie buna si se trece la punerea textului in Corel ( programul este o chestie de preferinte). In aceasta faza se mai corecteaza scaparile penitei, stropi de la rapidograf si alti mici "porcusori". Dupa ce am trecut si de asta se exporta jpg la o dimesiune mare cu o compresie mica (iese cam 1,5mb/plansa) si asta-i tot.
Un comentariu:
sunt socat! te felicit! faine lucrari! asi dori sa vorbesc cu tine despre o colaborare, daca te-ar interesa. felicitari inca odata!
maties_adrian@yahoo.com
Trimiteți un comentariu