O intrebare al carui raspuns ramane inca un mister.
Daca in anii 1-3 nu am prea avut mari probleme in ceea ce priveste predarea proiectelor si deci implicit si a plotarii se pare ca anul4 reprezinta momentul de cotitura.
Spre exemplificare: Predarea de PUD+ilustrare de tema de acum nici o saptamana. Am terminat tarziu din cauza unor probleme tehnice si am ajuns sa plotez pe la 15.00 (ora rezonabila as zice) in conditiile in care atelierul incepea la 14.30. Au fost persoane care pur si simplu au stat 3-4 ore la coada pentru a reusi sa ploteze si deci predarea nu a fost teoretic la ora 14.30 ci pana mai tarziu, muult mai tarziu la 17.00 chiar 18.00. De ce se ajunge in aceste situatii?
Sa luam in considerare cativa factori: un plotter color nu scoate o plansa A2 mai repede de ...5 min; majoritatea firmelor care ofera aceste servicii nu am mai mult de 2 plottere color iar unele functionand doar pe hartie groasa sau chiar foto. Deci maxim 2 A2-uri per 5 min si acum sa zicem ca in medie au fost cam 5 planse de persoana si ca TOT anul 4 (more or less 300 pers) a avut predare. 1500 planse x 5min= 7500 min daca ar merge doar un plotter 3750min cu doua plottere....2 zile 14h si 30min!!!! Breathtaking, right?
Si cam cate plottere credeti ca sunt in Bucuresti (centre care ploteaza)? nu cred ca sunt mai mult de 10. Sa impartim deci timpul totat la 10 si obtinem 375min per centru. Asa mai merge insa...cine se duce pana la mama dracului ( a se citi coltul opus al Bucurestiului) sa ploteze? Concluzia evidenta este ca distributia nu are cum...sa fie uniforma si deci unele centre se vor aglomera mai repede ca altele. Pe langa aceasta trebuie luate in considerare si probleme tehnice care pot aparea (la predarea de PUD de miercurea trecuta s-a busit un plotter si uite asa o groaza de oameni au fost redirectionati catre alte centre) Ca si cum astea nu ar fi de ajuns mai exista alte doua variabile: restul clientilor (sa nu credeti cumva ca facultatea de arhitectura este singura care are de plotat/printat la o data de. Exista firmele de arhitectura...care ce e drept nu vor full color pagini de prezentare ca noi insa au si ei comenzi ce trebuie onorate.) si evident politicile private ale unor din aceste centre.
Pana acum eu am fost clienta fidela a unui centru care este relativ aproape - azero. Nu vreau sa fac publicitate - sunt de treaba si nu am avut probleme cu serviciile lor. Insa de curand au introdus mail-only system care presupune sa trimiti fisierele pe mail si sa vii sa-ti ridici comada a doua zi sau in cursul aceleasi zi daca e urgenta. Nu ar fi o problema chiar asa de mare insa...sa-ti stii printurile intr-o coada (electronic mail queue) care...nu sti la ce ora o sa se termine este putin cam nesigur pentru gustul meu. Asta ar presupune sa termin proiectul/ whatever cu cel putin o zi inainte ca sa fiu sigura ca o sa iasa la data stabilita si ca, va fi iesit asa cum doream eu. Pe deasupra mai trebuie sa fac orice fisier trimit (pdf sau jpg caci dwg-uri nu au nici o sansa sa iasa asa de mari) sub 10mb ca sa poata fi incarcate pe yahoo mail. Doesn't this suck, or what?
Alt exemplu care ar trebui sa fie foarte popular printre studenti (asa s-a vrut insa nu are cum sa reziste prea mult). arhitprintura - alt centru de print nou infiintat - si-a facut cont de yahoo si primeste fisiere pe messenger. Da ati inteles bine, poti trimite de oriunde ai fi pe mess fisierul si daca ai noroc un operator iti va prelua comanda. Si acum sa ne intrebam. Cati clienti sunt in lista lor de mess? Cati operatori sunt si cum se descurca un om cu...10 casute de mess care cer altceva pe capul lui. I think it sucks...plus ca mess-ul nu este facut pentru asa ceva...si apoi care este ordine de preluare a comenzii??? Credeti ca mai sta cineva sa vada care a dat buzz/sent/accept primul?....O intreaga nebunie.
Daca ar fi sa luam in considerare si preturile....acest articol si-ar dubla numarul de cuvinte.
Solutii la problema de mai sus:
1. Cum este o problema generata de Facultatea de arhitectura Mincu prin predarile sale, nu ar trebui sa si-o rezolve singura? Adica sa vedem problema din perspectiva firmelor de arhitectura. Comenzile lor - care sunt mai importante decat predarilor noastre - intarzie in executie pentru ca toata lumea e busy cu predarea X de proiect a anului Y de la arhitectura. Daca sa zicem ca s-ar deschide un centru in cadrul facultatii - available to staff and students only - unde s-ar putea plota proiectele la un pret rezonabil...daca nu pe gratis... alte facultati de arhitectura au asa ceva, proiectele transmise wireless to plotter, self operated printing facility. De ce nu? Cat costa un plotter, doua pentru 1000 oameni?
2. predarile nu ar trebui sa fie puse la o ora anume ci mai degraba in cursul unei zile...pana la o anumita ora, prezentarea/jurierea sa se faca in alta zi. Asa, ajungem relaxati sa printam cu totii...
Si acum raman la vesnica intrebare...Si eu unde naiba plotez de acum in colo?
miercuri, decembrie 05, 2007
where to plot?
Etichete:
adevaruri care dor,
atelier an4,
note catre sine,
scoala
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu