vineri, martie 21, 2008

Centru Arte Experimentale




Aka the damn project, pe care l-am sustinut azi. Enjoy - it was rip off money wise.
Textul nu este chiar de umplutura insa din pacate nu pot sa pastrez imaginile la o rezolutie acceptabila si sa sa si poate citi.

And the text. Nu e prelucrat ci doar un draft pentru ca sa fim seriosi! nimeni nu citeste textul de pe planse. Sper sa aiba sens pentru ca au fost scrise la 4 dimineata - la 5 le-am trimis spre plot si am facut noapte alba ieri

---- " Zona studiata se compune din mai multe subzone. Zona verde a parcului Carol - de agrement; zona fosta industriala - actual fie parasita fie utilizata drept depozit pentru anumite firme; zona redizeAntiala veche din jurul strazii Serban Voda dar si parcelarile din jurul parcului pe terenul in panta.

In ceea ce priveste zona rezidentiala contatam o stare mai proasta a constructiilor pe Serban Voda si implicit o alta clasa de locuitori fata de zona de sud a parcului . Multe constructii sunt parasite altele intr-o stare avansata de degradare.

Zona cuprinde si cateva insertii noi - finalizate dar si unele inca in constructie.

Starea fondului construit industrial este relativ buna - pentru constructiile care inca mai raman demolari locale producandu-se.( Ex cladirea vecina de pe Str. Frigului sau chiar turnul incintei Uzinei electrice de pe Candiano Popescu.

Tesutul urban se imparte in doua categorii legate prin prezenta parcului Carol - spatiu verde amplu ce domina zona: zona rezidentiala - parcelari de sf sec 19, case vagon pe parcele inguste ( in special zona dinspre Str. Serban Voda) regim de inaltime redus maxim P+2-3. Zona rezidentiala se continua si de celalata parte a parcului profitand de panta terenului pentru a organiza fundaturi si alte stradute pitoresti.

Uzina electrica este printre putinele elemente de arhitectura industirala de secol XIX din Bucuresti si din tara. Reconversia ei in cadrul mai larg al remodelarii urbane a intregii zone adiacente este necesara.

Amplasamentul favorabil, central, suprafata de teren mare avuta la dispozitie a determinat alegerea unei functiuni / suita de functiuni.

Centrul Artelor Experimentale se vrea mai mult decat un place des artes, decat un Centru Pompidou bucurestean, se vrea un workshop continu. Un loc al schimburilor de experinta si de idei, unde artistii, oamenii de rand - publicul cat sa se poata intalnii.

MEDIATECA este doar unul din spatiile destinate publicului in care acesta este familiarizat cu artele in general, o completare a spatiilor de expunere. Pentru ca arta nu se rezuma la o expresie formala si evolueaza - experimentand noi mijloace.

Interventia arhitecturala pe constructia existenta este redusa. Se pastreaza, se reface - simbolic, intr-o noua interpretare - unul din turnurile uzinei, se demoleaza adaugirile pentru a reda obiectului imaginea initiala.

Noua functiune aleasa pentru carcasa de caramida a uzinei, profita de deschiderile mari, de structura metalica vizibila, propunand un spatiu liber, usor de citit dar si mici alveole, spatii intime de tip lounge.

Legatura importanta cu restul ansamblului se realizeaza prin subteran, tunelul ce conecteaza Parcul Carol de Centru serveste si ca spatiu expozitional. Finalitatea sa fiind un spatiu subteran ce comunica atat cu extinderea cat si cu nivelul curtii adancite.

Caracterul multifunctional al constructiei o face sa fie un spatiu urban activ la orice ora.

Locuintele asigura studentilor un mediu creativ mai ales ca legatura studio/ atelier - locuinta este directa.

Atelierele se pot organiza atat ca spatii intime dar si ca spatii de discutie, dezbatere.

Salile multifunctionale pot fi utilizate individual. Cea mare pentru reprezentatii de teatru experimental si/sau proiectii iar cea mica pentru prezentari in cadrul corpului de birouri.

La nivelul curtiilor interioare ce se genereaza prin serpuirea formei in plan a constructiei, acestea sunt tratate diferit in functie de gradul de intimitate al functiunilor ce le bordeaza. Totodata dispunerea in plan rezolva partial problema frontului la strada Frigului printr-o fragmentare similara cu ritmul dat de casele regim de inaltime P,P+1-3;

Curtea adancita realizeaza legatura, daca nu fizica ci doar ambientala si formala intre spatiul verde al parcului si Str. Serban Voda si mai departe legandu-se cu restul orasului.

Frontul de pe strada Serban Voda este fragmentat insa la o cu totul alta scara decat cel existent." ----

Niciun comentariu: