luni, iulie 13, 2009

Practica anul5 - part1

...sau bataie de joc generalizata cu cireasa de pe tort din dotare.

De la inceputul sesiunii ba unii, ba altii am trecut in pelerinaj pe la catedra de Istorie si Teorie sa intrebam cum, ce, unde si cand are loc practica de anul5. Ni s-a spus ca nu se stie, s-a ridicat politicos(in functie de starea secretarei) din umeri. Buuun, si apoi au inceput sa circule zvonurile. (ca de obicei): ca e in Bucuresti, ca e ceva cu biserici, ca e in echipe de 8, whatever, cate si mai cate - toate zvonuri pentru ca azi sa avem o surpriza de proportii.

PRACTICA ESTE IN AFARA BUCURESTIULUI!
mai precis in : Rosia Montana, Sighetul Marmatiei, Baile Govora si niste sate la dracu'n praznic undeva in Oltenia-Transilvania unde se gasesc un numar semnificativ de biserici din lemn. Si asta nu ar fi prima din probleme pentru ca (eu una, nu stiu de altii, ar fi binevenita o schimbare de peisaj) au inceput sa se vada adevaratele gauri in organizarea UAIM.
Intrebarile sunt simple si la obiect. Unde? Cand? si in ce conditii?

Conditiile sunt de nepermis.
+practica este obligatorie, nerealizarea ei nu se poate echivala decat cu anumite workshop-uri (atentie cel de la Alba-Iulia nu merge)
+daca nu predai se pica iar refacerea se realizeaza la anul, astfel incat nu intrii in diploma!
+nu se cunosc conditiile de cazare exacte(WTF - adica ne trimiteti la mama dracului fara sa stiti CE e acolo? Pai poate obiectivul este ruina de cand n-ati mai verificat voi. Vreti sa lucram hightech, sa ne caram cu laptop, camere foto, si cate si mai cate cand voi nu stiti DACA avem electricitate?! People astea nu sunt conditii sunt INCERTITUDINI majore.)
+nu se cunosc exact mijloacele prin care noi-studentii- vom ajunge acolo. Scoala neavand atatea microbuze/autocare pentru a deplasa 200 si de oameni in locatii din cele mai diverse. Se va merge cu trenul? (pana unde se poate) si apoi pe jos/autostopul cu caruta (LOL! dar total neamuzant) Exista sate care sunt efectiv "la dracu'n praznic" izolate de lume de ajungi doar cu masina pe un DJ (drum judetean) daca ai noroc daca nu offroad pe drumurile de tara.

Problema spinoasa a fost cea a perioadei (cand) Pentru ca multi dintre noi aveau planurile facute pe idea ca practica este in Bucuresti. Unii dintre noi poate nu pot sa plece de la job (nu as fi vrut sa fiu in locul celor care azi pe dupa pranz si-au infruntat sefii la job zicandu-le "stiti avem practica in deplasare de vineri in colo cam asa, 5 zile+doua pana pe 24 la predare de releveu")

Totul a fost facut prea din scurt, tinandu-ne intentionat (de ce chiar nu vad unde e problema, ne puteam, zic eu rezolva problemele mai pe indelete daca stiam de ea din timp) in bezna cu privire la locatie. Sa ne zica de la inceputul sesiunii daca nu mai devreme. "Dom'le aveti practica de pe X pe Y ale lunii iulie in PROVINCIE. Nu stiu cum va rezolvati situatia pe acasa, pe la job, pe unde mai aveti voi probleme dar e OBLIGATORIU sa veniti. 'nteles?" Ce s-ar fi intamplat? Nu stiu, poate ca nu ar fi rabufnit toate lumea pe net pe forumuri pe articole asa random ca aici. Poate daca ar fi fost si ei oameni cu CAP ar fi pus altfel problema practicii, nu sa se ajunga in presa sa fie "voluntariat" iar in adevarat sa fie "sclavagism".

Inteleg ca sunteti NULI la capitolul organizare, am avut mai mult decat suficiente exemple in acest sens insa, daca stiti acest lucru, il recunoasteti si il acceptati - de ce nu gasiti o persoana care sa organizeze centralizat porcaria asta de practica? Pana acum este un cosmar logistic dpv nostru de vedere, un cosmar in care noi-studentii suntem tratati ca niste obiecte-ce-produc-relevee si suntem "parasutati in teritoriul tarii"

Poate nu se stiau toate detaliile cu privire la cazare, masa dar sa nu stii exact nici CE monumente relevezi (mai refer aici la lista bisericilor de lemn cu locatiile lor care nu a aparut nici pana acum pe net)?! Ma ingrozeste acest lucru.

Bun sa trecem peste cosmarul de azi, care aparent se va continua si maine cu o greva planificata dar slab realizabila, si poimaine si in final si joi. Cum as fi procedat eu daca as fi avut habar ce vreau sa fac in practica si as fi avut niste contacte (nu stiu, primarii, monumente, proprietari, something)

1. Informeaza studentul pe parcurs DIN TIMP cu ceea ce ai clar si precis stabilit. Adica UNDE si CAND. Ne aranjam noi pe cat posibil situatiile daca trebuie dar nu in 3-4 zile, asa din scurt numai inmormantarile se fac.

2. Ai intotdeauna un plan B in caz ca planul cu locatia A nu merge din varii motive, mentioneaza ca modificari pot aparea in program si ca lumea sa se intereseze din TIMP de ele. Credema lumea se intereseaza cand ii mentionezi cu litere bolduite ca "nu intrii in diploma daca nu faci si iei practica asta".

3. Ai o locatie de rezerva in Bucuresti pentru cazurile dramatice in care din motive serioase ("sefu' ma da afara daca plec acusi de la job" - does not count as serious este doar incapacitatea unora de convingere a superiorilor), medicale, de familie (da, unii dintre noi am decis ca la ilustra varsta de 24-25 de ani sa aducem pe lume un copil - ce mama naibii e in neregula cu asta?! Asa, si daca nu aveti nimic impotriva CUM ar putea proaspetele mamici sa faca practica cu plodul dupa ele.) Nu se cere mult, doar intelegere si bun simt pentru cazurile insolite de studenti cu copii, studenti cu probleme de sanatate (tratamente medicale, mai stiu eu ce)

4. Sa ai sistemul de transport PUS LA punct. Sa stii care sunt monumentele, cum se ajunge la ele, sa pui liste cu ele, eventual google maps cu locatiile (GPS whatever) ca sa stie TOATA lumea in ce rahat se baga. Transparenta macar la acest nivel. La o adica nu ar fi fost mai curat, daca tot este criza sa zic in felul urmator. "Fratilor va putem asigura conditii de sinistrati, daca vreti sa veniti cu transportul personal e ok, daca vreti sa va cazati voi pe banii vostrii e ok." O optiune, o alegere, nu tiranie.

5. O pregatire educare sistematica in vederea a ceea ce presupune un releveu. Crash course de releveu in 4 zile NU substituie un curs pe aceasta tema. Si nu se compara releveul de anul5 cu releveul de anul1 de la muzeul satului din Bucuresti.

Voi continua maine seria de posturi pe aceasta tema. Eu sunt doar rezervata. Nu vreu sa arunc cu noroi in acesti oameni sau in practica, care mi se pare o initiativa minunata stricata de niste incapabili in organizare. Locatiile si monumentele in sine nu au nici o vina, nu trebuie sa le dispretium doar pentru ca se gasesc la dracu'n praznic sau sa nu le acordam atentie. Oamenii din organizare trebuie injurati (mai astept pana sar la beregata lor) pentru punctele mai sus mentionate. De asemenea si studentii revolutionari/revoltati trebuie temperati, cei care nu au o viziune de ansamblu ar trebui sa nu fie lasati sa ia controlul. Greva nu v-a schimba nimic situatia ACUM ci doar o va inrautatii pentru noi.

Niciun comentariu: