luni, iunie 29, 2009

Collector of Fairytales


sau "Colectionarul de Basme" este cel mai serios proiect de graphic novel pe care l-am intreprins pana acum. De ce zic asta, pentru ca nimic pana acum (decat proiectele de scoala si nici alea per total) nu au reusit sa dureze si sa se finalizeze cum trebuie 5 luni.

Ce este "Colectionarul de Basme"
Este un roman grafic (BD, graphic novel) a carui actiune se desfasoara in Romania mijlocului de secol 19 (mai precis in Tara Romaneasca). Se prezinta sub forma unor povestiri independente al caror protagonist este Mihai Deleanu. In afara de locatie si legatura cu personajul principal, povestile nu au mai nimic in comun intre ele.

Unde pot sa-l citesc?
Paginile in engleza sunt postate pe site-ul oficial (impreuna cu alte informatii conexe), pe 3 forumuri romanesti si pe deviant art in batch-uri de cate 8-10 pagini per deviatie.

De ce scriu in engleza si nu in romana?
Pentru ca imi este mai usor (cateodata) si pentru ca vreau sa deschid celor din afara calea spre o intelegere (uneori poate simplista) a mitologiei populare romanesti

Cate povesti sunt in prezent?
2 terminate: Fairies' Dance (Jocul Ielelor) si Water Rites (Rituri de apa)

Cat de dese sunt updates-urile?
Destul de rare, ultima poveste desi a durat 5 luni de realizat per total s-a updatat sporadic, inregistrand un progres semnificativ in ultima luna datorita timpului liber si a unui deadline pentru un concurs balcanic de BD in Serbia. Unul din motivele pentru care lucrul merge asa de lent este gradul mare de detaliere al paginilor si atentia sporita pe care o acord povestii si dialogului

Cat imi ia sa fac o pagina?
Depinde de pagina undeva intre 5h si 24h.

Care sunt sursele de inspiratie?
Literatura clasica romana ce factura similara. Sadoveanu (Hanul Ancutei, Vremea Ducai Voda, Domnita Ruxanda), Ispirescu pentru basme, Eliade pentru acel aparte sentiment al fantasticului, Voiculescu pentru povestirile sale fantastice dar bine scrise, si nu in ultimul rand alte lecturi nonfictionale pentru a intelege cum functiona societatea in acea perioada.

Cat este fictiune si cat este realitate istorica?
Majoritatea personajelor sunt fictionale, chiar daca ar putea sa existe asemanari in anumite priviinte cu personalitati cunoscute ale epocii. Cadrul si anumite evenimente mentionate sunt istoric corecte. Informatia pe care o am despre creaturile fantastice, practici si ritualuri este toata adunata si interpretata cat mai fidel. Unde nu exista referinte clare sau unde referintele existente sunt contradictorii apar anumite licente personale. Documentarea este foarte importanta atat pentru personaje cat si pentru modul in care acestea relationeaza cu lumea fantastica dar si fictionala.

Va fi vreodata disponibila aceasta documentare?
Probabil, oricum intr-o forma mult mai condensata si mai structurata decat este ea in prezent. Fiecare poveste isi are folderul cu referinte ce variaza de la poze de pe net pentru costume si cadru, pana la articole ce descriu diverse activitati, ritualuri, etc. Unele dintre ele avand sau nu legatura directa cu povestea.

Vor fi vreodata publicate aceste povesti?
Nu stiu inca, material pentru 120-160 pagini ar fi si totusi vreau sa mai astept. Pana atunci ce lucrez este disponibil pe net.

Vor exista ilustratii la aceasta serie?
Probabil ca da, in momentul in care mutatia pe care stilul a suferit-o la nivelul graficii de plansa, se va materializa intr-o mutatie la nivelul stilului de ilustratie. Asa cum am cautat un stil care sa se potriveasca povestii (istorica, dar in acelasi timp fairytale-like) caut un stil care sa se potriveasca pentru ilustratie.

Niciun comentariu: