duminică, septembrie 27, 2009

Roma - ziua1

De indata ce am ajuns am decis sa mergem sa exploram un pic orasul. Cheltuielile initiale au fost plata cazarii si cumpararea de pass-uri saptamanale pentru metroul din Roma (s-au dovedit a fi indispensabile pentru a acoperii tot teritoriul de vizitat.

Vremea a fost execrabila in prima zi. A fost innorat si a plouat mocaneste (de fapt there's a running joke, care zice ca va incepe sa ploua cand scoti harta sa te orientezi )

Obiectivele vizitate:
Santa Maria Maggiore - cea mai aproape de gara Termini la vreo 5 min de mers pe jos de unde stateam. Structura impozanta din pacate nu am prins-o niciodata deschisa. Am cateva poze cu dosul ei pentru ca fata nu era prea tourist friendly area. Dosul in schimb - zona de stat, piata, porumbei dobitoci, un obelisc egiptean, anyway, am tot stat sa ne orientam pe aici.



Santa Maria degli Angeli - si termele lui Diocletian (part one) pentru ca am mai revenit la aceasta biserica in ziua 5 pentru pozele restante (wide angle rules) Interiorul este spectaculos, chiar mai fain decat la St. Petru. Poate pentru ca este ceva mai simplu, si poate ca pentru ca urmeaza curatenia interioara a formelor fostelor bai romane. S.M degli Angeli este un exemplu extrem de interesant de restaurarea si reconversie intr-un spirit total diferit de cel actual. Astazi sa zici - am o ruina (ma rog partiala cum este biserica de la Chiajna de la noi) foarte faina, cu o amplasare favorabila, cu o incarcatura de semnificatie si vreau sa o valorific facand din ea altceva este imposibil. Ruinele trebuie oare lasate ruine? sau se pot cumva revalorifica atat ca structuri dar si ca semnificatii (urmeaza un articol mai amplu de dezbatere pe tema asta) Anyway, tipii din baroc nu aveau asemenea dureri in ceea ce priveste reconversia functionala si adaptarea unei structuri la alta utilizare - si asa se face ca S.M. degli Angeli face toti banii atat pe interior cat si pe exterior.







Piazza della Republica - vis a vis este S.M degli Angeli - fain porticul si faine corpurile de iluminat



San Carlo alle Quatro Fontane si vecinul San Andrea Quirinale - o scurta vizita pentru ca ploua si nu am reusit sa fac prea multe poze.

Ajungem cu greu pe jos la columna lui Traian si ruinele forului roman. Ruinele sunt deplorabile. Pentru mine desi sunt vestigii ale unei civilizatii ce a produs o arhitectura remarcabila, sunt si vor ramane niste pietre scoase din contextul lor - atat temporal cat si spatial. Nu voi intelege niciodata cat de interesant este sa ai intr-un oras strazi ce sunt bordate de coloane vechi de 2000 si de ani peste care ploua si ninge si pe care cresc ierburi si muschi. Singura valorificare este din punct de vedere turistic si atat. Zonele din imprejurul acestor excavari arheologice sunt complet rupte si destructurate atat ca imagine cat si ca functionare.



Piazza Venetia si monumentul lui Vittorio Emanuel (WIP adica se lucra intens la el) multe scari si o priveliste interesanta dar care insa nu le bate pe altele din Roma pe care le-am explorat ulterior. Primul contact cu hoardele de turisti. 8 euro ca sa urci pana la cota cea mai inalta cu liftul! Am zis pass mai ales ca aveam un program pentru ziua1 si eram un pic in urma cu el.

Copacii aia smecheri de o forma asa de organica si sexy care tot apar sunt PINI niste pini giganti si am impresia nu foarte batrani cum dovedesc cateva specimene taiate. Nu stiu cum de cresc asa de mari si asa de faini, fac niste conuri gigantice (exemplar pe care sister nu a ezitat sa-l ia)

Destructurare. Ce poate fi mai fain decat niste ruine si niste baieti de la edilitare lucrand in trafic la care se adauga hoardele de turisti ce trebuie sa-i ocoleasca.



Monumentul in cauza al lui Vittorio Emanuel este de fapt extrem de aproape de Piazza Capitoliului. Adica era extrem de aproape sa o ratez daca la coborare nu as fi recunoscut scara ce urca in piata.



Piazza Capitoliului - verifica toate chestiile legate de perspectiva si perceptie invatate la scoala. Nu simti deloc ca este ovala si nu circulara. Insa ce nu se spune la scoala si ce trebuie mentionat este ca intregul ansamblu inchide perspectiva asupra forului roman (aka o colectie de ruine si de pietre in varii stadii de descompunere) O perspectiva care considerata de unii interesanta pentru valoarea ei istorica este de fapt o gigantica exemplificare a cuvantului destructurare urbana.







lupoaica - the original, relativ mai mic decat versiunea noastra ce rezida la romana



Arcele - lui Constantin, lui Tito si forgot-his-name-sorry.




Coloseumul - fata faina aia pe care o pozeaza toti turistii si cea naspa ciuruita. Datorita vremii nu am prea multe poze din ziua1 ci mai degraba din ziua4 cand m-am intors pentru poze restante.




Statuile acestea faine de marmura m-au inspirat. Artista este filipineza. Formele mi s-au parut bine controlate iar printre toate pietrele BC sunt o priveliste mai mult decat agreabila.






Niste structuri faine si necunoscute intalnite in zona garii intr-una din fumetti-shop hunting.




Random Rome

Niciun comentariu: