luni, iunie 01, 2009

Arhitectura Contemporana in Bucuresti

Exista asa ceva?
Evident ca da, desi majoritatea exemplelor sunt de slaba calitate. S-a construit mult in Bucuresti intre 2004-2009. In prezent exista o stagnare a pietii datorata crizei financiare dar speram cu totii intr-o revigorare.

Unde o putem gasi?
Pe viu sau doar in imagini? Daca ne intereseaza un preview a ei doar (adica imagini frumoase) atunci reviste precum Arhitectura, Igloo si Arhitext ar trebui sa ajunga si daca vrem sa vedem lucrurile mai concentrat atunci Anualele si Bienalele de Arhitectura organizate in Bucuresti sunt mai mult decat suficiente. Insa pentru cei mai curiosi dintre noi care vor sa pipaie sa miroasa si sa vada arhitectura pe viu exista si posibiliatea de a le vedea in situu.

Cum adica sa o vad pe viu, n-am nici cea mai mica idee unde e localizat obiectivul X?
Aici este marea buba a Bucurestiilor, nu stiu exact a cui este vina, daca a OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania) sucursale Bucuresti sau a primariei sectia de promovare si turism cultural, insa cert este ca, daca esti turist pasionat de arhitectura buna in genere si se intampla sa ajungi la Bucuresti trebuie sa-ti gasesti un ghid pentru a naviga prin aceasta jungla urbana spre obiectivele interesante. Nu exista harti cu obiective arhitecturale si/sau culturale iar ghiduri specializate nu prea explica ce si cum dar mai ales pe unde.

Am fost acum 2 ani in Olanda - respectivii au la NAI un centru de informare cu privire la arhitectura si urbanism. Au harti si pliante despre asa ceva - in mod oficial, bine organizat, ba chiar exista cu programare ghiduri petnru studenti arhitecti (si nu numai) organizate de arhitecti cu explicatii sau cel putin de cunoscatori ai locurilor. Am fost la un tur al campusului si Universitatii din Utrecht organizat prin acest sistem. Ghidul era un student pasionat de arhitectura... student la stiinte politice (sau ceva similar) dar care era extrem de bine informat despre locatiile respective. Asa ceva la noi mai greu - poate pentru ca nu avem un interes asa de mare general pentru arhitectura.

Si totusi, acum un an de zile OAR lansase o actiune similara de cartografiere a obiectivelor din patrimoniul modernist al arhitectului Marcel Iancu - actiune corelata cu anuala de arhitectura a acelui moment. Evenimentul a trecut aproape neobservat in mediul de specialitate. De ce, nu pot sa zic. Casele lui Marcel Iancu (ca de altfel tot patrimoniul modernist roman) ar trebui exploatate din punct de vedere al imaginii Bucurestiului. Nu este ceva ce se gaseste si in alte capitale, conform unor studii (evident vorbesc din ceea ce ni s-a povestit la curs si din ce am mai citit si eu pe ici pe colo) arhitectura modernista a anilor 20-40 din Bucuresti si din Romania este muuult diferita de curentul arhitecturii moderniste pe plan european. Lucrarile au ceva mai mult stil dar si o calitate superioara (aproape de lux uneori) a executiei si a materialelor.

Dar sa revenim la arhitectura contemporana in Bucuresti - am vazut ca nici macar arhitectura moderna NU are o harta sau un ghid, si deci de ce ar avea arhitectura contemporana asa ceva. Corect, poate ca o sa se trezeasca cineva sa faca asa ceva....candva cand o sa se inteleaga care sunt adevaratele valori urbane ale Bucurestiului. Pana atunci singurul sfat pentru potentialul turist strain venit in cautare de specimene arhitecturale -
Do your search before hand, get a good map and prepare to get lost in Bucharest!

Nota:
personal imi place sa ma duc sa caut locuri prin orasul asta plin de fum, praf si sufocat de trafic. Daca vad o casa care imi place pe strada iau adresa si incerc sa aflu mai multe despre ea. Daca vad o casa care imi place intr-o revista vreau sa stiu unde este si daca e in Bucuresti - I go housewatching. Mda, este un hobby cam dubios pentru unii, mai ales cand te opresti pe strada sa te holbezi sau doamne fereste sa faci poze la o cladire. Poate ar trebui sa incep o serie de mici articole cu arhitectura contemporana din Bucuresti. Oricum e fain sa te duci sa o vezi in situu nu doar pe net sau in reviste - pentru ca de cele mai multe ori fotografiile de acolo sunt facute sa flateze constructia si mascheaza anumite probleme ale mediului urban in care se integreaza

Niciun comentariu: