luni, aprilie 09, 2007

excursie Olanda: Amsterdam

Doua zile jumate dintre care una numai pentru shopping.
Orasul vechi: fain si dragut in fel sau oladez. Foarte multe canale iar fara o harta este foarte probabil sa reusesti sa te pierzi prin el. Casele seamana cu cele din Utrecht numai ca au o trasatura caracteristica un carlig la partea superioara a casei incorporat frontonului care serveste la ridicarea pieselor de mobilier la diferitele etaje (Scarile lor prin traditie sunt extreme - inguste si inalte si daca se poate inchise si balansate- de unde si imposibilitatea ca pe acestea sa se poata urca orice tip de mobila. Nu se poate pe scara atunci sigur se poate pe geamuri care sunt extrem de largi chiar si la cladirile vechi. Tot din aceste considerente si fatadele lor nu sunt drepte - verticale ci inclinate cu vreo 10-15 grade astfel incat mobila ridicata sa nu mature toata fatada cu decoratiunile ei in procesul de ridicare.)




Exemple noi de arhitectura subt dar mult mai putine in centru cum era si de asteptat...in rest totul este foarte foarte comercial....doar este Amsterdam.

[Nemo - Renzo Piano, interesant dar nu am ajuns sa-l vad pe dinauntru in cele 2 zile in care am fost acolo. Una dintre ele era duminica - inchis iar cealalta a fost mai degraba o jumate de zi/ seara/noapte deci din nou inchis]

[Pavilion - Steven Holl. Cat l-am cautat numai noi stim. Am avut adresa si unul din profi avea gps si doar asa l-am gasit caci nu figura pe nici o harta iar obiectiv turistic nu era de nici un fel ]


[ Ajax Amsterdam - va spune ceva. Da fotbal si un complex al stadionului considerabil. Arhitecutra nu prea reusita]
[ Pavilionul Living Tomorrow-UNStudio]

Red Light district si drugs: Nu putea lipsi un asemenea paragraf. Am trecut si pe acolo ca orice turist si pot sa spun ca are un aer foarte...poluat ( toate punctele de vedere) dar in acelasi timp vesel ( de ce oare?). Fetitele in vitrina sunt exact asa cum mi le imaginam doar ca nu intotdeauna prea dragute.

La capitolul droguri pot sa vorbesc din experienta...nepersonala, din postura observatorului care asista la comportamentul relativ bizar al colegilor sai. Acesti colegi au incercat de toate ( canabis, hasis, marijuana, ciuperci halucinogene etc.) Nu pot sa spun cat i-a costat ( scump evident doar si mancarea e scumpa in Olanda) insa cert este ca au obtinut ceea ce au vrut: distractie intr-un mod bizar, care se joaca cu mintea ta. ( Oare are sens sa descriu nenumaratele confesiuni pe care si le faceau unii altora dimineata in autocar, in drum spre nu stiu ce obiectiv arhitectural legate de halucinatiile/iluziile/ efectele drogurilor incercate in seara precedenta? Cred ca ar fi prea comice si poate cei in cauza care s-ar recunoaste citindu-le s-ar simti relativ jenati de comportamentul lor).
In urma experimentelor lor acum raluca stie: ce sunt alea cookies, cum arata ciupercile halucinogene, cum miroase fumul de canabis si cel de marijuana si cum se poate masca acel miros, cum arata un coleg drogat ( zombie eyes, so very much true!).
Multumesc colegilor pentru experienta de viata!

coleg: Tu nu esti deloc curioasa sa incerci [nr. droguri]?
raluca: Evident ca nu? [in timp ce isi cauta papucii prin bagaj]
coleg: Pai de ce daca e fain si daca nu incerci nu ai sa stii.
raluca: Las' ca sunt o groaza de curiosi in excursia asta. O sa incercati voi si pentru mine.
[dialog purtat cu un coleg de camera in primele zile]


[ Note editoriale:

Nu am poze din Red Light District, motivul este cardul care s-a umplut in urma vizitelor la Borneo Houses. Urasc acest lucru pentru ca ai ce poza acolo insa daca ar fi fost sa aleg intre Borneo Houses si Red Light district tot Borneo as fi ales. Raman insa amintirile si mai ales mirosul de canal combinat cu cel de canabis...si un orb ar gasi Red Light district in Amsterdam]

Niciun comentariu: