joi, decembrie 29, 2005

Cum sa pierzi vremea eficient

Evident exista mai multe variante unele care consuma tot timpul disponibil si altele care se bazeaza exclusiv pe activitati de o oarecare importanta intre care se intercaleaza : deplasari, cozi, asteptari de durate variabile.
A doua categorie este si cea mai obositoare si se concretizeaza in zilele de facultate in care te duci la cursuri si apoi stai pana la cursul urmator si apoi NU faci nimic 3 ore la atelier ca sa ajungi acasa obosita si cu timpul consumat. Acestea NU sunt eficiente deoarece consuma pe langa timp si energie (parca ar fi vorba de o comparatie benzina-diesel la masinile actuale).
Varianta cea dintai se rezuma la a face un singur lucru toata ziua un lucru care sa nu te plictiseasca ,care sa dureze suficient, si care sa reuseasca sa-ti pastreze atentia constanta. Se stie din studii (bineinteles ale psihologilor) ca omul matur mai mult de 3 maxim 4 ore nu poate sa-si pastreze atentia asupra unui lucru. De aceea examenele scrise nu au cum sa dureze mai mult de 3 ore si nici cursurile nu au voie sa tina mai mult de 1 ora fara pauza. Pur si simplu omul fie se plictiseste de ceea ce face ori pur si simplu se alege cu o durere de cap greu suportabila. Exemplu la aceasta categorie sunt schitele de schita, desenul, cititul.
Cu toate acestea "cum sa pierzi vremea" este posibila fara prea mai dificultate si nu intotdeauna a pierde vremea inseamna si a nu face nimic.
De ce unii pot sa deseneze 6 chiar 7 ore fara sa se aleaga cu dureri de cap nu este inca cunoscut, poate desenul stimuleaza alte parti ale creierului care pot "fuctiona" neintrerupt mai mult decat ratiunea (Nu inseamna ca cand desenezi nu te gandesti la ce desenezi dar poate ca nu asa de intens cum ar fi daca ai rezolva o problema de matematica sau ai scrie un eseu la romana). O alta activitate similara desenului este cititul. Spre exemplu cunosc persoane care se apuca sa citeasca o carte programat: 10 pagini inainte de culcare sau doar in weekend. Eu una nu pot asa eu le citesc intr-o bucata continua. Poate placerea nu e asa de mare dar macar pot sa o cuprind dintr-o data si sa nu mai fie nevoia de a o reciti.
Ieri am petrecut citind Harry Potter-and the Half-Blood Prince, pierdere de vreme- foarte probabil dar sigur o distractie care merita savurata.
Asta numesc eu pierdere de vreme eficienta: citesti o carte care extrem de probabil nu o sa-ti serveasca la nimic in viata, te face sa uiti de realitatea inconjuratoare, iti ridica moralul, te face sa razi.
Bineinteles iesitul in oras, mers la film sau la teatru au cam acelasi efect, nemaipunand la socoteala interactiunea umana dar...consumul de energie este cu mult mai ridicat.
Intr-un cuvant desenul sau cititul sunt pierderi de timp eficiente, consum putin de energie

Niciun comentariu: