vineri, martie 28, 2008

In a cage a bird roars

Inca unul din posturile alea despre scoala si viata-este-unfair in general.

Atelierul de azi s-a compus din Scafa venind si facandu-ne morala pentru cei intarziati. Vroia sa facem un fel de brainstorming pe marginea noului proiect care - se intampla - sa coincida cu un concurs international de arhitectura ce se va tine....5 luni de acum incolo undeva prin septembrie, octombrie 2008.

Titul este ] PRESENT [ iar tematica se poate gasi pe situ-l Mincu.

Nu o sa intru in partea tehnica cu desfasurarea proiectului si cine/de ce/ cum o sa participe la concursul propriuzis pentru ca lucrurile sunt in stare incipienta. 5 luni de acum in colo moare magarul...etc, etc, stiti voi.
Partea care m-a deranjat a fost faptul ca omul asta vine si isi descarca nervi pe noi care eram acolo. Vroia idei - de parca noi ne petrecem 200% din timpul nostru in biblioteca de reviste sau pe site-uri de specialitate cautand subiecte de actualitate in arhitectura contemporana si alte probleme urbane - WE DON'T! Practic traim in Bucharest RO si ne lovim de probleme zi de zi si STIM ca nu au rezolvare aplicabila/ fezabila (Vezi proiectul TUB sau amenajarea malului Dambovitei - PROIECTE TOATE!)

Ok, brainstorming sa fie, dar cu ce creiere. Al meu necesita urgent REBOOT sau ma rog o defragmentare pentru ca pur si simplu nu mai are imaginatie - PENTRU NIMIC. Nu stiu, am nevoie clar de o vacanta de vazut lucruri noi, de o schimbare, de CEVA. Ok, cu creierele altora care functioneaza pe...cafeina sau what-do-I-know. S-au strans ceva idei toate care nu-mi inspira mare lucru - din nou problema personala cu imaginatia.

Partea funny este ca nici unul dintre asistenti nu s-a prins ca noi pierdem 2 corecturi pe proiectul asta pentru ca plecam in excursia de studii de pe 16 aprilie. - MORONS! Si chiar daca s-ar fi prins nu ca ar fi problema LOR.

I feel like a bird in a cage. I want to fly but can't because I don't have room to breath. All my ideas are just killed before they become.

Chestii interesante vazute azi au fost doua albume de proiecte de la facultatea de arhitectura din Versailles care aratau exemplar - de fapt asa cum ar fi trebuit/ ar trebui sa arate un album de proiecte al unei scoli de arhitectura care se respecta. De ce nu avem si noi asa ceva? Intrebarea este retorica din moment ce nici macar proiectele de diploma nu se gasesc reunite intr-o publicatie de profil. Costau 15EURO acum...2 ani deci mai mult decat acceptabile. De ce nu face si Mincu asa ceva? Pardon, Mincu - a se citi Scafa - a incercat sa scoata CEVA care nu ajunge nici la 20% din calitatea grafica/ prestanta proiectelor intr-un supliment de 50 pagini al revistei Igloo ce nu se va pune spre vanzare.

Sa analizam un pic problema acestui supliment - ma roade personal pentru ca am pierdut 45 min din atelierul de dinaintea predarii ultimului proiect pe asta dar si pentru ca NU am reusit sa pun mana pe el, deh, numar de exemplare limitat.

Calitatea hartiei: Buna/ foarte buna - comparabila cu cea a revistei Igloo si deci si cu cea a albumelor vazute de la Versailles.
Prezentarea grafica a proiectelor: Slaba, aici ma refer la tehnoredactarea, pardon, PAGINAREA unor imagini din materialul oferit spre publicare. Adica da, sunt aceiasi baieti care lucreaza pentru Igloo si se vede - fonturi, stil grafic, etc - insa pur si simplu arata doua lucruri: persoana era total pe dinafara de continutul proiectelor si in consecinta a ales cele mai slabe poze/ reprezentari ale proiectelor si era din nou total pe dinafara la capitolul liste/ nume/ profesori. Drept care - nu vreau sa jignesc pe nimeni aici- insa parerea mea este ca paginarea s-a facut in pauza de masa si nu existat un proofing adecvat, facut de o persoana avizata. Rezultatul este clar. Proiecte prezentate DOAR prin imagini ce nu vorbesc despre intentia arhitecturala a autorului. Nici o urma de text, SI greseli INADMISIBILE de nume.

Si da pentru asta s-a zbatut Dl. Scafa. Sincer este o intiativa esuata. 50 pagini de proiecte fara text si incomplete - nu a fost spatiu pentru toate piesele necesare- este nefolositoare si evident neeconomica.

Unde a fost greseala? Probabil in relatia editura-colectarea de material- paginare. Colectarea de material s-a realizat de catre Dl. Biciusca -respect pentru initiativa si nervi de otel - si cativa dintre studenti. Cred ca totul ar trebui pornit de la studenti. Cumva un colectiv de redactie alcatuit ad-hoc sa adune ei materialul DIRECT de la studenti. Adica, hai sa fim seriosi daca dam mess-uri peste mess-uri pe Y! cumva reusim noi sa ne organizam. Asa vine omul in-charge si discuta cu proful care mai apoi face apel la asistenti, care mai apoi , sictiriti de viata le comunica ordinul de sus studentilor. Si asa studenti au impresia ca fac acest lucru pentru prof si nu pentru ei. Apoi tot materialul a fost dat la redactie si de acolo...mister ce s-a intamplat. Propunerea mea este ca paginarea/tehnoredactarea sa fie facuta tot de noi - cineva din randul studentilor. Adica, since noi STIM despre ce e vorba in proiectele respective, NE PRICEPEM la paginare, redactare & stuff - Doar ne facem proiectele, nu? Si pe deasupra putem sa punem mana pe telefon, mess si sa sunam pe X si sa intrebam ce si cum daca nu suntem siguri in legatura cu niste date cum ar fi - nume, profi, cine/ce a facut, daca exista neclaritati. Cei de la editura nu pot face asta. Tot ce ar trebui sa faca cei de la IGLOO ar fi sa ne puna la dispozitie print-ul si evident sa ne spuna dimensiuni, formate, technical crap care este necesar intr-o tipografie. End of story.

Nu stiu daca o sa mai fie o asemenea initiativa insa cred ca o sa ma implic in ea pe viitor, ma exaspereaza sa vad cum toti se plang. Adica, ce au scos aia de la IGLOO, faceam si eu mai bine intr-un weekend si pe deasupra si fara greseli. O sa discut si cu alte persoane interesate de o colaborare in aceasta privinta. A, si inca o chestie de principiul: Le propun celor de la IGLOO un challenge. De ce nu pun pe piata un asemenea album de proiecte studentesti? 30Ron ar fi un pret rezonabil. Eu zic ca s-ar vinde - vorbim evident fara un studiu de marketing in spate. Daca li se pare prea riscant cu proiectele din timpul anilor atunci poate cu proiectele de diploma. Alea chiar sunt importante si ar trebui cumva adunate intr-un album.


I'm tired of this and my brain is mushy but I write, I need to write to get it out of my system.

Niciun comentariu: