joi, aprilie 03, 2008

Harukanaru Toki no Naka de & Fuushigi Yuugi

Tocmai am terminat de vizionat o serie de doua anime care sunt relativ similare ca structura si referinte insa total diferite ca stil. Exista o diferenta de ceva ani buni intre ele - ca ecranizare insa nu ca si manga.
Fuushigi Yuugi (Joc periculos) 52 episoade
Este deja un clasic si incep sa ma intreb cum de l-am ratat pana acum. Este o productie 1996 deci nu va asteptati la cine stie ce din partea animatiei. Cei care sunt obisnuiti cu grafica gen Slayers sau Magic Knights Rayearth stiu de ce. Partea ciudata este ca animele nu urmeaza grafica de manga aproape deloc. Sincer manga este mult mai buna si deci merita citita plus ca animele - evident- lasa multe goluri in poveste.

Povestea in sine a fost deja reluata in nenumarate altele...din 1996 au avut timp. Miyaka - una bucata scolarita obisnuita aflata in pragul examelor de intrat la facultate este transportata intr-o alta lume via o carte magica intitulata "Universul celor 4 zeitati". Prietena ei cea mai buna ramane si citeste cartea descoperind ca de fapt ca Miyaka a devenit personajul principal al carti.
Tanara descopera cateva lucruri: 1) este de fapt preoteasa uneia dintre cele 4 zeitati- Suzaku (Suzaku, Genbu, Byakko, Seiryuu) 2) pentru a salva tara in care se afla - Konan- trebuie sa invoce respectiva zeitate. 3) pentru a indeplini pc.2 trebuie sa-i gaseasca pe cei 7 luptatori ai sai.
Aventurile incep cand aceasta pleaca in calatorie sa-si gaseasca luptatorii si evident ajunge sa se lupte contra tarii vecine Kuto. Mai punem la socoteala ca printr-o serie de evenimente neasteptate ajunge si prietena ei in universul cartii drept preoteasca tarii dusmane si avem plotline-ul.

Fiecare dintre cei 7 au personalitati diferite si se poate observa cum din aceste prototipuri au evoluat pe rand in alte anime tipologiile de personaje similare.
Unul dintre ei este Hotohori - imparatul regatului Kokan care este versiunea ceva mai serioasa a lui Ryuuki din Saiunkoku Monogatarii. Modul in care acest personaj se simte restrans - nu poate participa la actiune din cauza responsabilitatilor pe care o implica functia sa, ma face sa ma gandesc ce sanse avem ca Ryuuki sa se comporte mult mai diferit. Nu mai spun ca in final moare singur pe campul de batalie - trist.

Manga, dupa cum am zis merita citita mai mult decat animele doar pentru faptul ca este twice as funny. Exista si o related series, neecranizata la care se fac insa referinte in decursul animelui. Fuushigi Yuugi Genbu Gaiden pe care o rasfoiesc in general. Action packed dar si romance si adventure este una din povestiile gen Innuyasha care imbina mitologia - Chineza ce e drept- cu multe altele.

Pe la mijlocul seriei am avut curiozitatea sa ma duc sa caut despre autor/ autoare in acest caz si am avut surpriza sa aflu ca este nascuta in 1970 si ca Fuushigi Yuugi este prima ei serie ecranizata in timp ce manga rula - 1996-1998. Impresionant este ca autoarea avea in jur de 21-22 de ani la acea vreme ceea ce m-a facut sa ma gandesc la D.Grayman si la alte cazuri similare. Trebuie sa fi extrem de norocos nu doar sa-ti publice manga DAR si sa ti-o ecranizeze un studio la 20 de ani.


Harukanaru Toki no Naka de.
26 episoade +2 episoade OVA. Am gasit-o accidental pe free-manga lj-community cineva intreband de unde este un screenshot. Productie 2005 deci beneficiind de toata technologia de rigoare (si totusi nu este avangardista ca Contele de Monte Cristo a lui I.G. sau Mononoke). O data cu ea am gasit si referintele la Fuushigi Yuugi si Pretear. (Ordinea aparitiei este Preatear, Fuushigi Yuugi, Harukanaru). Despre Pretear stiam deja pentru ca am vizionat-o acum ceva timp despre Fuushigi Yuugi am aflat ulterior. Una din chestiile care ma enerveaza este titlul, mi-a luat trei zile ca sa-l tin minte si asta pentru ca cineva - autorul seriei manga/light novels - a fost destul de neinspirat in acel moment. Lasand asta la o parte povestea este destul de simpluta si nu prea are un plotline coerent - pe alocuri te face sa crezi ca sunt doar niste personaje care doar interactioneaza intre ele fara un scop anume.

Scenes si general picspam



Si totusi pentru ce am vizionat-o. Pentru grafica care este coerenta si de calitate. Si pentru personaje. Pentru a intelege personajele nu este nevoie decat de o scurta descriere a situatiei. Akane - evident arhicunoscuta schoolgirl este "chemata" pentru a deveni peroteasa zeului dragon (Ryuujin no Miko) de un "demon" numit Akuram (the archenemy) De data aceasta Akane nu calatoreste singura ci impreuna cu alti doi colegi de scoala. Tenma si Shinon. Lumea in care ajung este capitala Japoniei in perioada Heian (aici avem o lista luuuuunga cu anime care au tot ales sa-si desfasoare actiunea acolo incepand cu Otogizoushi si terminand cu Shounen Onmyougi) Aici in caltitate de preoteasa trebuie sa salveze cei 4 zei (Suzaku, Genbu, Seiryuu, Byakko) care fusesera sealed de catre clanul "demonilor" si evident sa invoce zeul dragon protejand capitala. In ajutorul ei vin cei 8 protectori care sunt alesi conferindu-le puteri supranaturale

Povestea cum spuneam este un pic irelevanta aici, seamana ca structura cu Fuushigi Yuugi. 8 in loc de 7 dar ma rog considerentele sunt diferite. Cei 7 erau de fapt constelatii si in total erau 28 (7 pentru fiecare tara in parte) 8 pentru ca urmeaza simbolurile pentru Yin si Yang si cele patru elemente primordiale.

Zeii sunt identici si ca imagine si ca semnificatie, pe langa acestia mai apar si alte cateva creaturi mitologice si personaje specifice acelei epoci. The goblins (tengu) care sunt mai degraba niste spiridusi ai padurilor/ muntilor sacrii. I-am mai intalnit in xxxholic dar sub o alta interpretare.
Abe no Seimei si onmyougi clans in general. Au aparut in Otogizoushi, Shonen Onmyougi, X, Tokyo Babylon etc.
Nue - tot un fel de goblin of the woods sau elf care a mai aparut si in Cardcaptor Sakura sub forma personajului Yui

"Demonii" sunt de fapt "strainii" care asa erau priviti in perioada respectiva, ca fiinte ce aduceau epidemii si provocau rau. Ei puteau controla prin puteri magice alte spirite ale pamantului si prin intermediu acestora sa provoace daune oamenilor de rand. Acesta este un aspect interesant. Faptul ca desi sunt numiti demoni si au puteri magice sunt de fapt doar simpli oameni ca si restul. Practic s-a incercat personificarea unui mod de a vedea lucrurile - plin de prejudecati - cel al locuitorilor capitalei din perioada Heian.

Hachiyou (cei 8) grupati in perechi fac insa deliciul seriei. Din punct de vedere al character design, they got fullmarks (pacat de story though). Fiecaruia in corespund unul dintre simbolurile Yin sau Yang si unul dintre elementele primordiale. Apa, Aer, Pamant, Foc si unul dintre cei 4 zei Suzaku, Genbu, Seiryuu, Byakko. Toti au primit aceste puteri via unor pietre magice incrustrate in corpul lor. (si in Fuushigi Yuugi cei 7 aveau simboluri tatuate pe corp pentru a-i marca cumva de restul)

Dupa cum se poate ghici diferenta dintre Yin si Yang este destul de bine evidentiata in personalitatile lor mai bine chiar decat elementele carora le sunt asociate.

[Ten & Chi no Suzaku. Shimon si Inori. Shinon este cute si girl-like, datorita culorii parului si a ochilor este luat drept un demon si persecutata de locuitorii capitalei. Inori are ceva personal cu demonii - mai precis vrea sa-i distruga de tot. De aici si tensiunea in relatia dintre ei]

CLICK ON IMAGE TO SEE MORE


[Ten & Chi no Genbu. Yasuaki si Eisen. Yasuaki este unul din discipolii lui Abe no Seimei, dar care ascunde un adevar dureros - fiind de fapt o fiinta creata si nu nascuta - clone, doll whatever you want to call it care inca nu-si cunoaste sentimentele. Scenele sale sunt savuroase mai ales interactiunea dintre el si demonii care este chemat sa-si exorcizeze in calitate de onmyougi. Eisen este fratele mai mic al imparatului si a ales viata la manastire celei de la palat. Este timid si canta la fluier. Cei doi nu interactioneaza prea mult ci mai degraba se dezvolta ca personaje separate. ]

CLICK ON IMAGE TO SEE MORE


[Ten & Chi no Seiryuu. Tenma si Yorihisa. Tenma este unul din colegii lui Akane care a venit cu ea in lumea cealata. Este descurcaret si seamana in unele scene cu Ichigo. Mi-a fost greu pana sa ma prind care dintre cei doi este Ten (Yin) si Shi (Yang) deoarece nu sunt o pereche foarte comuna. Yorihisa este un samurai in serviciul nobililor familiei Ministrului de Stanga (Fuji-hime este fiica acestuia). Are un trecut dureros cu un frate mort la datorie si o prietenie ciudata dar interesanta cu Nue]

CLICK ON IMAGE TO SEE MORE



CLICK ON IMAGE TO SEE MORE


[Ten & Chi no Byakko. Takamichi-san si Tomomasa-san. De departe unul din cuplurile mele favorite. Sentimentul este acela pe care iti dau intalnirile dintre 13th si 8th division taichou-s din Bleach. Takamichi este un functionar al curtii imperiale lucrand ca vice al ministrului de Stanga pe cand Tomomasa este mesagerul imparatului si un foarte cunoscut playboy.( Tomomasa has been nick-ed de mine "the hugging guy" pentru obiceiu sau absolut adorabil de a imbratisa orice este sweet and cute si de gen feminin). Daca cineva a scris/va scrie un fanfic cu acestia doi - chiar daca vireaza muuult in yaoi - I'll definitely read it!]

CLICK ON IMAGE TO SEE MORE

"The hugging guy"

Manga nu este prea atractiva 2 volume scanate din 19+ si nici un semn de a progresa mai repede mai departe. Povestea este in mare acceeasi animele facand o treaba buna aici in comprimarea actiunii. Cu toate acestea exista aceasta povestioara adorabila featuring Tomomasa-san si Fuji-hime pe care animele a lasat-o de izbeliste.

In incheiere vreau sa spun ca dupa ce mi-am instalat the read more feature...pot sa scriu kilometric daca vreau....si the picspams...o sa curga.

Niciun comentariu: