sâmbătă, aprilie 19, 2008

Ziua4

Cula, muzeul etnografic si biserica Curtisoara
Vizita casa Cartianu din Cartiu
Cula si biserica din Brosteni
Cula Groserea
Manastirea Gura Motrului
Manastirea Strehaia
Targu Jiu - Calea Eroilor, Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Coloana Infinitului

cazare Targu Jiu


ZIUA 4



Curtisoara

Este un fost de muzeu al satului organizat in jurul a doua cule pe terenul aferent lor. Am stat mai mult decat programat la ele pentru ca asistentii au incurcat obiectivele si pentru ca in urma povestii cu podul peste Jiu eu am ajuns sa merg in masina cu Alexandra, Maria si Florin - alegere inteleapta as zice eu.
Culele le-am vazut pe dinafara si doar pe una pe dinauntru - cealalta fiind inchisa. Sunt ok si intr-un chiar locuiesc oameni - temporar ce e drept. La Curtisoara se organizeaza destul de frecvent workshop-uri de restaurare - unul fiind programat in vara de Dl. prof Opreanu. Faptul ca nu am fost cu totii gramada a fost mai bine pentru ca am putut sa trag poze in care sa nu adun tot puhoiul de studenti










Casa Cartianu

De fapt o cula, dar de fapt si o casa. Amplasata langa o apa curgatoare arata impecabil - doar este muzeu. Proprietarul locuieste pe langa avandu-si gospodaria dezvoltata cumva in jurul casei. Astfel incat poti admira atat arhitectura casei dar si gospodaria - completa cu pasari, porci, vaci, etc. Chestii care m-au impresionat pe viu - o mai vazusem in poze si exista o macheta 1:20 la noi in facultate: scarile. Casa asta are o groaza de scari fiecare personalizata insa totate integrandu-se bine in context. Sunt amplasate pe peste tot. Nu cred ca exista vreo latura a casei care sa nu aiba cel putin o scara. prispele, logiile - whatever you wanna call them - cu bancheta incorporata in balustrada sunt extrem de comfortabile chiar daca sunt facute din lemn. Reversul - scandurile de pardosela ce stau pe grinzi tot ale prispelor sunt un pic cam distantate intre ele pentru gustul unora. In unele zone chiar simti cum se curbeaza sub greutatea ta - scary. Ferestrele si mai precis obloanele. Tamplarie originala din lemn , bine pastrata care, atentie, la 1700 - 1800 era prevazuta cu doua foi de geam (actualmente are doar una but who cares!) Obloanele si mai smechere, compacte si foarte bune in a face bezna in incapere se inchideau pe dinafara cu un drug. La inceput mi s-a parut suspecta treaba - si inca nu m-am lamurit. Spre exemplu aceste obloane nu puteau sa fie deschise decat de dinafara de pe cursiva ce inconjoara casa in anumite situatii de puteai gasi in imposibilitatea de a avea lumina.
Structura de lemn absolut superba a poalei acoperisului. See pics









Brosteni

Din nou unul din cazurile alea de cula la mama dracului, abandonata, care pana am gasit-o am crezut ca innebunim - mai ales ca eram cu masina si nu cu coloana oficiala care stia drumul. Iar noi spre deosebire de ei aveam o harta si o utilizam. Florin era navigatorul.
Cula din Brosteni - este aproape o ruina iar spre binele ei cineva a decis sa o inchida cu un grilaj metalic. Am putut sa o vedem pe dinafara, avand si o perspectiva considerabila, am putut sa intram si in pivnita. Eu una in acel moment cautam o anume pivnita de care imi aduceam aminte din albumul cu CULE de la Igloo dar care n-aveam habar la ce cula era. Cativa (doua persoane) mai ageri si mai mici de statura s-au strecurat printre grilaj si usa si au ajuns sus in interior. Relatarile lor sunt triste totul fiind in ruina, in unele zone structura cedand. Oh, well in cativa ani o sa se duca si ea la fel ca multe altele
Biserica este interesanta pentru ca are numar postal si pentru ca e napadita de vegetatie. De utilizat se pare sa ce mai utilizeaza insa poate doar pentru inmormantari, cimitirul din spate arata ok. In interior nu am reusit sa intram pentru ca era inchis si n-am gasit pe nimeni cu cheia. Pe exterior sub stratul de tencuiala destul de gros cazut in unele parti se putea vedea o fosta pictura exterioara degradata de aplicarea tencuielii. Some people are just idiots!








Manastirea Gura Motrului

Ok in mare insa destul de greu de ajuns mai ales pentru ca din drumul principal nu era semnalizata. Noroc cu oamenii din zona.
Am prins un curcubeu de milioane acolo.






Manastirea Strehaia

O alta ploaie torentiala de vara ne-a prins aici. Pe langa biserica in sine care nu este cu nimic speciala - poate doar din cauza picturii interioare ultra afumate de secole de lumanari si iluminat cu gaz/ lumanari, de remarcat este incinta si foisorul fortificat - de unde era sa ne luam zborul dupa o rafala de vant foarte puternica. Really, a trebuit sa ma las pe vine la nivelul parapetului pentru ca sa zboare tot praful si mizeriile peste. Ruinele vechiului palat sunt interesante insa caramida uda si cu mine nu suntem prea buni prieteni asa ca nu am avut ocazia sa le explorez cum se cuvine.






Brancusi works.
Sorry to say dar m-ati dezamagit in prezentare. Singura piesa care era asa cum mi-o inchipuiam din poze a fost Poarta Sarutului. Masa Tacerii este incredibil de mica iar Coloana Infinitului este STRAMBA!! Toate piesele nu se gasesc in cadrul original. Masa se profila pe luciul apei si avea un alt tip de paviment (mai greu de intretinut) acum se profileaza pe un taluz verde de partea cealalta fiind un lac artificial pe Jiu - destul de murdar. Coloana se gaseste implantata intr-un parc gen Izvor intr-un rod verde de 50m diamentru. Are perspectiva ce e drept insa, for god's sake E STRAMBA. Exista se pare un semn nu calcati pe iarba (iarba rondului de 50 m din jurul coloanei) insa profitand de faptul ca am ajuns sa o vedem noaptea iar iluminatul era cam slabut am calcat cu incredere si ne-am apropiat de ea. Suna a gol, e metal - culoarea mai bine ca nu am citit-o pe inserate pentru ca este aurie - vopsita ceea ce nu era in versiunea originala. Dupa vizita la coloana si dupa masa s-a pornit o furtuna cu ploaie torentiala ce a durat cam 2 ore. Hotelul devenit un pic scary pe asa o vreme (luminile filau si nimeni nu cred ca vroia sa ramana blocat in ACELE lifturi in cazul unei pene de curent)





Niciun comentariu: