luni, noiembrie 28, 2005

Distrugerea cladirilor vechi




Zona Lipscani adica cea mai veche parte a orasului Bucuresti- care in orice oras european care se respecta ar trebuii sa arate impecabil si sa aduca venituri substantiale din turism- este pentru bucuresteni o mahala in centrul capitalei. La 2 pasi e Piata Universitatii, la o aruncatura de bat Banca Nationala a Romaniei institutie respectabila, cam in aceeasi arie se gasesti si o cladire supermoderna tot centru de afaceri. Incredibil dar adevarat aceasta zona este pe moarte.
Aici casele mor, dupa ce au rezistat veacuri si epocii comuniste, isi dau obstescul sfarsit in capitalism care ar fi trebuit sa le salveze.
Cum moare o casa veche? Dusmanul principal este insusi timpul care erodeaza incet incet din ea pana cand ajung sa-i creasca ierburi printre crapaturile din balcoane si sa se vada armatura de fier de la inceput de secol, Ploile se scurg in voie prin podul ei pana la parter iar fundatia se taseaza in solul nisipos al malului Dambovitei (de aia nu are Bucurestiul prea multi zgarie nori). Daca nu o invinge timpul atunci sunt alte elemente care o vor face mult mai brusc: cutremurele si de ce nu focul.
Cel care se plimba pe Lipscani o sa observe loturi libere unde fie este un camp de gunoaie fie o carciuma-terasa, fie pur si simplu nimic. Acolo a fost odata o casa...
Recent (acum 1 saptamana cred) a mai murit una. De acesta data focul a fost cel care i-a curmat mizeria pe care o indura de ceva vreme. Era o ruina (de unde si numele terasei din apropiere acum si ea disparuta in incendiul iscat - La ruine), nu mai locuia nimeni in ea cam de dupa revolutie, plafoanele de lemn erau mancate de vreme iar tamplaria de usi si ferestre distrusa aproape in totalitate.
Imaginile pe care le vedeti reprezinta trectul si prezentul dar mai ales cum arata centrul istoric al Bucurestiului.
Intrebarea care ma macina este ce va mai ramane cand una cate una cladirile vechi, cele cu o poveste in spate cu valoare istorica, vor muri din diferite cauze? Va venii si ziua in care un intreprinzator va rade de pe fata Bucurestiului aceasta zona pentru a construii...zgarie nori? O predictie apocaliptica dar nu neaparat imposibila gandindu-ne numai la cat ar valora terenul in cauza pe piata imobiliarelor.

Niciun comentariu: